Kendt velfærds- og valgforsker hædret for sit imponerende arbejde

Last modified: 17.11.2016

Velfærds- og valgforsker Jørgen Goul Andersen, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, har netop modtaget Erik Rasmussen-prisen på 25.000 kr. Prisen er opkaldt efter dansk statskundskabs fader og går til en forsker, som gennem en længere årrække har bidraget til at synliggøre dansk viden om politik både nationalt og internationalt.

Modtageren af den danske statskundskabspris, Jørgen Goul Andersen, har nærmest doneret sit liv til dansk statskundskab. Han er kendt for sin forskning i velfærdsstaten, politiske partier, valg, politiske holdninger og politisk deltagelse, men hans forskningsområde omfatter blandt meget andet også økonomisk politik, indvandring og borgernes forhold til lovene.

I utallige indslag i tv, radio og trykte medier har Jørgen Goul Andersen fortalt om sine forskningsresultater, ligesom han har kommenteret den politiske situation i landet.

Gennem årene har Jørgen Goul Andersen leveret en række markante forskningsbidrag. Samlet set er det blevet til godt 45 bøger og over 225 bidrag til videnskabelige bøger og tidsskrifter. Emnerne har blandt andet været velfærdsstaten, vælgervandringer, fremkomsten af ny-højrepartier, politisk forbrug, integration, arbejdsløshed og økonomisk krisepolitik. Det er et fællestræk ved hans værker, at samfundsmæssige fænomener altid har et indhold af politik.

I sin hidtidige karriere har Jørgen Goul Andersen stået i spidsen for talrige nationale og internationale forskningsprojekter, blandt andre det danske valgforskningsprojekt, det danske medborgerskabsprojekt, den danske magtudredning samt netværk for nordisk valgforskning. På Aalborg Universitet grundlagde Jørgen Goul Andersen i 1996 Centre for Comparative Welfare Studies, hvor han også i dag fungerer som forskningsleder og professor.

Jørgen Goul Andersen er uddannet i statskundskab i 1977 fra Aarhus Universitet, hvor han var ansat frem til 1995. Han har siden arbejdet som professor ved Aalborg Universitet, afbrudt af en toårig periode som professor ved Århus Universitet fra 2009-2011.

Jørgen Goul Andersen er den tredje modtager af Erik Ramussen-prisen, som blev uddelt af Dansk Selskab for Statskundskab ved foreningens årsmøde i oktober.