Reception for legenden Jørgen

Den 1. september kunne professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab fejre 40 år i statens tjeneste. Dagen blev traditionen tro markeret med taler, gaver, kanapeer og boblevand.

Last modified: 05.09.2017

Knivskarp, imponerende forskningsindsats, blændende formidler, holdspiller, alvidende, faglig stil og et fyrtårn. Ja, superlativerne var mange, da grundlæggeren af Centre for Comparative Welfare Studies kunne fejre 40 år i statens tjeneste. Og festens midtpunkt var som altid nærværende og i et sprudlende humør.

Mine faglige børn

Professor Jørgen Goul Andersen er en institution - ikke kun på AAU og i akademiske kredse men også i den brede offentlighed. Hans imponerende viden om den danske velfærdsstat, det politiske system og den økonomiske politik samt hans evne til at oversætte komplekst stof til et let forståeligt sprog gør ham til et førstevalg, når pressen skal bruge en ekspertudtalelse. Ligeledes har han et sjældent talent for at kunne afdække og italesætte politisk makværk på en raffineret og sober måde. Idioti som selvstændig faktor i dansk politik er nemlig en af Jørgens mærkesager.
- Hvad jeg især glæder mig over, når jeg ser tilbage på de 40 år? Det må være at finde tvivlsomme præmisser for politiklægning og give bedre videngrundlag for de politiske beslutninger. Jeg glæder mig også over alle dem, jeg har ført igennem systemet. Jeg plejer at kalde dem for mine faglige børn. Og så er der selvfølgelig Centre for Comparative Welfare Studies, som er mit livsprojekt, fortæller Jørgen Goul Andersen.

En holdspiller

Talerne til dagens jubilar viste med al tydelighed, at Jørgen Goul Andersens betydning for Institut for Statskundskab rækker ud over det forskningsfaglige samarbejde.
- Det billede, jeg har på nethinde, er Jørgen småløbende ned ad gangen med en stak papirer under armen. Altid i godt humør. Din forskningsindsats er imponerende. I dag har vi det fremmeste forskningsmiljø inden for comparativ velfærdsforskning her på AAU. Din styrke er generalistrollen. Du arbejder på tværs, og du når det umulige. Du er en holdspiller. Ja, du er et menneske, som tænker faglig strategisk og meget sjældent personligt strategisk, sagde institutleder Anette Borchorst blandt andet i sin tale.

Et fyrtårn

Professor Christian Albrekt Larsen, der har overtaget posten som forskningsleder på Centre for Comparative Welfare Studies efter Jørgen Goul Andersen, holdt også en meget personlig tale til sin kollega og store inspirationskilde.
- Det er svært ikke at have Jørgen med. Han interesserer sig for det hele. Han er over det hele, og han ved noget om det hele. Han ved også det, vi andre ikke ved. Selvom Jørgen nyder stor international anerkendelse og sågar er anerkendt af kongehuset, så har han ingen stjernenykker. Jørgen skriver selv sine mails – ofte midt om natten, og han retter stavefejl og kommaer hos os andre. Jeg kan ikke komme på noget, som har forandret sig gennem de seneste 20 år. Det hele kører, som det plejer. Jørgen har en nærmest manisk begejstring for feltet. Han kæmper mod økonomer, og fagfolk får ren besked, men han gør det altid på en sober og argumenterende måde. Jørgen, du har faglig stil. Du er vores fyrtårn,  og du er vores far.

Dagens sidste taler, lektor emeritus Lars Torpe, fremhævede igen Jørgen Goul Andersens enorme betydning for instituttet og takkede for et inspirerende samarbejde gennem de mange år.

Protestsang med kor-ledsagelse

På Institut for Statskundskab er der tradition for at have livemusik ved særlige arrangementer. Derfor havde Christian Albrekt Larsen også taget sin guitar med for at synge og spille for jubilaren. Teksten var skræddersyet til et menneske med en brændende interesse for ulighed, for den handlede om at skære i dagpengene. Og musikken blev leveret i bedste protestsangerstil, så jubilaren og flere af gæsterne kunne ikke lade være med at synge med.

Jørgen Goul Andersen fik overrakt en kantklipper af professor Christian Albrekt Larsen.

Leget i 40 år

Efter 40 år i statens tjeneste slipper man ikke for at svare på, hvilke planer man har for fremtiden. Hertil svarede Jørgen Goul Andersen:
- Jeg har ikke lyst til at ændre noget. Måske skulle det lige være at få bedre tid. Universitetet sørger jo for, at man ikke keder sig. Jeg har aldrig prøvet at kede mig. Faktisk har jeg bare leget i 40 år.

Fakta om Jørgen Goul Andersen:

• Jørgen Goul Andersens videnskabelige produktion tæller 45 bøger og over 225 bidrag til videnskabelige bøger og tidsskrifter.
  • I 2016 blev han hædret med Erik Rasmussen-prisen af Dansk Selskab for Statskundskab.
  • Foruden grundlæggelsen af Centre for Comparative Welfare Studies i 1997 har han sammen med kollegaer fra Institut for Økonomi og Ledelse og Statens Byggeforskningsinstitut grundlagt det tværfaglige Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed. Centret blev indviet i maj 2017.